Gula Villan

Ett litet, levande kulturhus i centrala Järna

Gula Villan drivs av den ideella kulturföreningen Urban Company.

Vi har bedrivit offentlig kulturverksamhet sen oktober 2008.

Vi önskar för framtiden att vårt kulturhus i Järna skall vara allomfattande, levande och nyskapande och vi ser det gärna som:

ett kurshus för barns och ungdomars utveckling

ett gallerihus för konstnärer

ett dans & musikhus för glädjen, rytmen och gemenskapen

ett medborgarhus för information om miljö, politik och lokala frågor

ett värdshus för den nya raffinerade ekologiska matlagningskonsten.

Detta är visionen, som vi kan åstadkomma tillsammans och helst med er alla på något sätt inblandade.

Och vi ser gärna vårt arbete som en del i en större och gränsöverskridande lokal kulturutveckling.

Och som samarbetspartners har vi Södertälje kommun och ABF. 

Back to All Events

Trädgårdsfest med Thisell

Urban Company har äran att få presentera skivaktuella Thisell!

De är skivaktuella och på torsdag den 7/8 kl 19 spelar Hässleholmsbandet Thisell i Gula Villans trädgård! De är mitt inne i ett mycket fullbokat år med skivsläpp, festivalspelningar och en Europaturné.

Thisell kan kopplas samman med folkrock/alt. country, singer/songwriter traditionen. Ett band med influenser av Neil Young, Townes Van Zandt, Emmylou Harris, Wilco och My Morning Jacket för att nämna några.

Om vädret tillåter så vill vi skapa en afton i trädgården där vi avnjuter god mat och dryck och lyssnar till två fantastiska musikers musik!

Vi kan utlova en magisk afton där ingen lämnas oberörd.Inträde för denna kväll är valfri donation.

Dörrarna öppnas kl 18.00

Mat och dryck serveras från kl 18.00 av Crêperiet på Soppkultur!

Konserten startar kl 19.00

Vid regn ses vi inne i stora salen.

Vi tackar ABF för stödet!


Varmt välkommen!Om Thisell

Från början var det tänkt att Thisell skulle vara sångaren Peter Thisells solodebut, och då även under ett annat namn. Men efter att ha spelat in skivan ”I” på tio dagar tillsammans med 15 individer tänkte Peter Thisell om.

Till höst väntar en längre Europaturné men innan dess har bandet bokats in på festivalspelningar i Sverige. De har i år spelat på Far i Hatten i Malmö och på Copenhagen Listening Room i Köpenhamn.

Sommaren 2010 drog svenska låtskrivaren och musikern Peter Thisell ihop en grupp musiker för att spela in en skiva i den gamla byskolan i Lur i södra Sverige. En stor röd träbyggnad som togs ur bruk som en skola på sextiotalet fungerade som ateljé och hem för musikerna, deras vänner, familjer och djur under en vecka i augusti.

Avsikten var att göra en skiva inspelad live, och att göra det i nära samarbete med musikerna. Studion inrättades i gamla klassrummet och sessioner gjordes helt live.

I en mängd kablar, mikrofoner, instrument, kaffekoppar och vinglas arbetades det hårt men glatt. Att låta allt ta tid och inte skjuta låtarna framåt utan att vänta på tecken från dem att följa.

Att ta pauser för måltider, simma i sjön i närheten och spela Coronne utvecklades albumet långsamt och försiktigt. Att låta låtarna visa vägen och spela dem tills du är i ett transliknande tillstånd där du skjuter dig själv musikaliskt och känslomässigt tills du har nått en intensitet mellan musikerna så starka den enda relevanta comparation som kommer att tänka på är att ha sex.

Mycket har hänt sedan inspelningarna. Medlemmarna i bandet är spridda över Sverige efter inspelningarna och det var inte förrän sommaren 2013 som de träffades igen, denna gång för att spela in en uppföljning till debutalbumet.

Man skulle kunna tro att saker och ting ibland når stillastående; ingenting händer, ingenting utvecklas, ingenting förändras. Och även om mycket av det som hände under 2010 fortfarande är närvarande har mycket också förändrats. Människor växer, dynamiken förändras, relationer fördjupas.

Efter att ha spelat och levt tillsammans i en vecka i sommar är det klart. Vi kämpar våra egna strider; av vilka vi vinner och andra vi förlorar. När man arbetar tillsammans för ett gemensamt mål man höja sig över sig själv. I en kollektiv process där du håller ryggen rak, huvudet högt och hjärtat på vid gavel.
Även om låtarna som ursprungligen är skrivna av Peter Thisell bidrar varje musiker med sina egna melodier och rytmer. Det finns inget annat sätt att beskriva Thisell men som ett band.

Vi hoppas att du kommer att få höra den kärlek, ärlighet och hårt arbete som gick in i dessa inspelningar. Det var en vecka av våra liv som vi skall aldrig glömma.

Vi hoppas att låtarna lever med dig ett tag eller kanske längre.

Earlier Event: October 13
Varma Fötter spel och danskväll
Later Event: August 16
The Moose Quartet

. Gula Villan i Järna . Turingevägen 9, 15337 Järna .