Gula Villan

Ett litet, levande kulturhus i centrala Järna

Gula Villan drivs av den ideella kulturföreningen Urban Company.

Vi har bedrivit offentlig kulturverksamhet sen oktober 2008.

Vi önskar för framtiden att vårt kulturhus i Järna skall vara allomfattande, levande och nyskapande och vi ser det gärna som:

ett kurshus för barns och ungdomars utveckling

ett gallerihus för konstnärer

ett dans & musikhus för glädjen, rytmen och gemenskapen

ett medborgarhus för information om miljö, politik och lokala frågor

ett värdshus för den nya raffinerade ekologiska matlagningskonsten.

Detta är visionen, som vi kan åstadkomma tillsammans och helst med er alla på något sätt inblandade.

Och vi ser gärna vårt arbete som en del i en större och gränsöverskridande lokal kulturutveckling.

Och som samarbetspartners har vi Södertälje kommun och ABF. 

Back to All Events

Gula Villan presenterar Ethno on the road

Iran, Sydafrika och Estland med på Ethnos höstturné!

 

”Om det fanns ett Ethno i varje land skulle det inte finnas några krig” har en deltagare på Ethno sagt. ”Ethno har förändrat mitt liv för alltid” och ”det här var den bästa veckan i mitt liv” är några andra omdömen som ständigt återkommer efter en ethnovecka i Rättvik. 

 

Sedan 25 år tillbaka invaderar nära hundra spelsugna unga folkmusiker från mer än dussinet länder varje sommar Dalarna för en unik musikvecka. Ethno är förmodligen världens största internationella folk- och världsmusikläger för ungdomar och arrangeras av Folkmusikens Hus i Rättvik. 

 

Sedan ett antal år tillbaka bjuder Ethno in några av sommarens deltagare för en höstturné på skolor och offentliga scener. Tanken är att ge några av musikerna en chans att utveckla sin musik ytterligare samt att ge en större publik i Sverige en möjlighet att upptäcka det fantastiska med Ethno, med mångfald och med folk- och världsmusik. Det funkar, turnén Ethno On The Road brukar vara fulltecknad redan innan arrangörerna ens vet vilka musiker som deltar! Det blir konserter och workshops som man inte glömmer i första taget och det blir en massa cool och helt unik musik med några fantastiska unga musiker på väg!

 

Årets upplaga av Ethno On The Road är minst lika vass som de föregående:

 

Esther Maumela kommer från Johannesburg i Sydafrika. Hon sjunger, gärna på xhosa med de välkända klickljuden, och spelar diverse slagverk. Afarin Naziri bor i Teheran i Iran där hon studerar musik. Hon spelar den arabiska cittran kanoun. Säde Tatar kommer från Estland och spelar tvärflöjt. För tillfället är hon bosatt i Sverige där hon studerar musik. Albin Broberg spelar cittern och gitarr och bor just nu i Göteborg. Rasmus Olofzon är svensk slagverkare med rötterna i västsverige. 

Ledare för denna septett är Peter Rousu, lärare och gitarrist/basist från Rättvik samt Sandra Marteleur, fiolspelare i bl a Stormsteg och mångsidig frilansmusiker. Bägge är förstås också med och spelar på scen.

 

Håll i hattarna för när Ethno On The Road står på scen kommer det att gå undan! Välkommen till all världens musik! 

 

Turnéplan:  5/10 Folkmusikens Hus Rättvik kl 15, 6/10 Folkmusikens Hus, Rättvik kl 9 och 11 (skol), Rosa Huset, Mora kl 19. 7/10 Leksands gymnasium (workshops), 8/10 Stallet Stockholm kl 9.30 och 11.30 (skol) samt kl 19, 9/10 Eric Sahlström Institutet Tobo kl 19, 11/10 Linköpings folkmusikfestival, 13/10 , 13/10 Nicolaiskolan, Nyköping kl 12, 14/10 Nicolaiskolan, Nyköping kl 10 och 12, 15/10 Brevikskolan, Oxelösund kl 10 och 12, 16/10 Paulinska skolan, Strängnäs kl 10 och 12, 17/10 Gnesta Waldorfskola kl 10 samt Gula Villan, Järna kl 19.

 

Ethno är varken en tävling eller en festival. Ethno är ett musikläger där grundtanken är att ungdomarna själva ska lära och lära ut sin musik, skaffa sig kontakter, utvecklas socialt och musikaliskt, vidga sina vyer och ha så kul som det bara går. Konserterna är bara en extra krydda. Ethno Sverige är det äldsta av tiotalet Ethno i Europa, Australien, Asien och Afrika. De har alla startats med svenska Ethno som förebild och alla är numera anslutna till nätverket Ethno World med möjligheter till samarbete och erfarenhetsutbyte sinsemellan.

 

Ethno arrangeras av Folkmusikens Hus i Rättvik med stöd av och i samarbete med bl a Studieförbundet Bilda, Sveriges Spelmäns Riksförbund, Musik i Dalarna, Dalarnas läns landsting, Kulturutveckling Gävleborg, Jeunesses Musicales International, SKAP och Statens Musikverk.

 

Earlier Event: August 17
Öppet Hus
Later Event: December 20
Gula Villans Julfest!

. Gula Villan i Järna . Turingevägen 9, 15337 Järna .