Gula Villan

Ett litet, levande kulturhus i centrala Järna

Gula Villan drivs av den ideella kulturföreningen Urban Company.

Vi har bedrivit offentlig kulturverksamhet sen oktober 2008.

Vi önskar för framtiden att vårt kulturhus i Järna skall vara allomfattande, levande och nyskapande och vi ser det gärna som:

ett kurshus för barns och ungdomars utveckling

ett gallerihus för konstnärer

ett dans & musikhus för glädjen, rytmen och gemenskapen

ett medborgarhus för information om miljö, politik och lokala frågor

ett värdshus för den nya raffinerade ekologiska matlagningskonsten.

Detta är visionen, som vi kan åstadkomma tillsammans och helst med er alla på något sätt inblandade.

Och vi ser gärna vårt arbete som en del i en större och gränsöverskridande lokal kulturutveckling.

Och som samarbetspartners har vi Södertälje kommun och ABF. 


Spela aldrig mozart - så länge jag lever
Mar
11
12:30 PM12:30

Spela aldrig mozart - så länge jag lever

Spela aldrig Mozart – så länge jag lever” Efter ”The Mozart Question” av Michael Morpurgo. Paolo Levi, berömd violinist, har spelat i alla stora konserthus runt om i världen. På sin repertoar har han musik av alla de stora mästarna – utom Mozart. Här är den starka berättelsen om musikerna som spelade för livet. Hur de undkom förintelsen för att de var just musiker. Hur de tvingades spela för bödlarna och för sitt eget folk på väg mot gaskamrarna. En föreställning som sätter ljus på frågan om allas lika värde och vikten av att vi tillsammans värnar om ett demokratiskt samhälle. Medverkande: Ewa Carlsson och Bo Lindell, Kulturparlamentet i samarbete med Musikteater 89.

11 mars kl 17.00
Plats: Gula Villan
Entre: 100 kr

View Event →
Folkmusikfavoriterna Nordic
Nov
11
10:30 AM10:30

Folkmusikfavoriterna Nordic

Folkmusikfavoriter släpper nytt!

Ett av de mest tongivande banden på den svenska folkmusikscenen. Nordics helt egna sound bär på berättande melodier och utmanande rytmer. Resultatet blir stundtals filmiska kompositioner fyllda av klanger, rytmer, groove, reggae och improvisation. 

De senaste årens framgångar har lett till flera utmärkelser. Vid Folk- och världsmusikgalan 2011 blev bandet utsett till Årets Grupp. På samma gala år 2010 mottog Nordic priset Årets samspel. I december 2015 genomfördes ett stort samarbete med Norrlandsoperans symfoniorkester – som spelades in av SVT och sänds under 2016.

I år släpper trion ett nytt album! 
- Alla tre komponerar för tillfället nya låtar som vi arrangerar tillsammans på sant Nordic-manér, berättar bandet. 
Skivan har release i början av sommaren och sen väntar turné resten av året, både i Sverige och utomlands.

Nordic består av:
Anders Löfberg – cello
Erik Rydvall – nyckelharpa
Magnus Zetterlund – mandolin


https://www.youtube.com/watch?v=EAkfRJpkk50

100kr inträde.
Inget förköp, biljetter in dörren.

Välkomna!

View Event →
Lyöstraini, Lena Willemark Karin Nakagawa Anders Jormin
Feb
23
7:00 PM19:00

Lyöstraini, Lena Willemark Karin Nakagawa Anders Jormin

Lyöstraini Grammisnominerad Trio på turné 

Bara i musikens vidunderliga värld kan en konstellation som Lyöstraini bli verklighet: Karin Nakagawa är en av Japans främsta virtuoser på 25-strängad koto (ett långt, uråldrig instrument som sällan spelas utanför Japan). Lena Willemark, med rötterna i Älvdalen, har spridit svensk folkmusik i flera decennier. Anders Jormin är en av våra mest eftertraktade tonkonstnärer.

I Lyöstraini (träd av ljus på älvdalsmål) tar de avstamp i Japans
klassiska musik, lägger till Lenas texter på älvdalsmål och toppar med Anders
öppna landskap av improvisation. Resultatet blir mäktig musik med en
sällsam förnimmelse av historia, samtid och morgondag - i samma klingande andetag. Alltså sådant som bara kan hända i musikens värld.

Lyöstraini är: 
Lena Willemark, fiol, sång
Karin Nakagawa, koto
Anders Jormin, bas

View Event →
Gula Villans Julfest!
Dec
20
to Dec 21

Gula Villans Julfest!

Urban Company presenterar 

○•●°◆ Gula Villans Julfest ◆°●•○

Nu är det dags igen! En kanonkväll nalkas i vårt magiska kulturhus!

Julen är en tid för drömmar. Allt det vi har och inte har. En hållbar framtid för alla barn som föds. Stjärnan som lyser upp vägen vi vandrar på. Rädsla som blir till hopp när vi delar livet tillsammans.

Den här tiden på året har också en annan innebörd, den har firats av mänskligheten redan innan Jesu födelse. Julblot var den högtidligaste offerfesten. Vid julblotet offrade man för att få gudarnas välsignelse över den groende grödan.

Vi bjuder in er till en afton bortom allt… till en afton där vi släpper taget om allt som julen för med sig och istället så möts vi i drömmen, gemenskapen, dansen, glädjen och kärleken. Där musiken och mötet står i centrum och genom det så firar vi denna högtid!


Vi har en helt otroligt fantastisk line-up kvällen till ära! 

Kvällens program:

SANJIVANI
Sanjivani är en föreställning som rör sig mellan olika sinnesstämningar, från den mystiska till det vardagliga. Vad de vill skapa och förmedla är improvisation och komposition med rötter i flera indiska traditioner inklusive irländsk folkmusik, funk, psykedelia och mycket mer.

GOLBANG TRIO
Golbang trio är en akustisk trio som sätter intimitet och sväng blandat med vackra melodier i fokus.
Golbang trio är en, i litet format, variationsrik ensemble där alla medlemmar varierar sitt uttryck genom olika stilar och instrument. Alla sjunger och alla berättar om sin resa genom/tack vare musiken. 
Rostams röst blandat med dessa musiker och instrument blir till en persisk dröm.

LECHEBURRE
LecheBurre, med sitt "Latinflow", har lyckats utmärka sig inom det musikaliska samhället som ett band som charmar en bred publik, från de yngsta till de äldre.
Detta har varit ett av målen i bandet: att vara en bro mellan generationer, nationer och kulturer som gör att publiken känner sig som deltagare i vad som utvecklas på scen och får vara en del av den typ av värld som Lecheburre vill skapa.

ROBIN TIDBLOM
Kommer att bjuda på sina allra bästa och svängigaste cumbia-alster denna natt! Med en unik känsla kombinerar han permakultur, biodynamisk odling, fukuoka och cumbia och bygger en musikupplevelse som är helt fantastiskt bra! Dans dans dans!


Vår eminenta huskock David brandberg har köket öppet med lite överraskningar på gång!


Dörrarna öppnar kl 18.00.
Levande musik från 19.00.


Inträde:
Förköp: 120kr
Förköp sker på Gula Villan i Järna hos David Crêperiet på Soppkultur.
Måndag, Tisdag, Onsdag 11-14

Dörren:
Ej medlem 180kr
Medlem 150kr
< 18 år = Fritt inträde


Varmt välkommen!

View Event →
Gula Villan presenterar Ethno on the road
Oct
17
7:00 PM19:00

Gula Villan presenterar Ethno on the road

Iran, Sydafrika och Estland med på Ethnos höstturné!

 

”Om det fanns ett Ethno i varje land skulle det inte finnas några krig” har en deltagare på Ethno sagt. ”Ethno har förändrat mitt liv för alltid” och ”det här var den bästa veckan i mitt liv” är några andra omdömen som ständigt återkommer efter en ethnovecka i Rättvik. 

 

Sedan 25 år tillbaka invaderar nära hundra spelsugna unga folkmusiker från mer än dussinet länder varje sommar Dalarna för en unik musikvecka. Ethno är förmodligen världens största internationella folk- och världsmusikläger för ungdomar och arrangeras av Folkmusikens Hus i Rättvik. 

 

Sedan ett antal år tillbaka bjuder Ethno in några av sommarens deltagare för en höstturné på skolor och offentliga scener. Tanken är att ge några av musikerna en chans att utveckla sin musik ytterligare samt att ge en större publik i Sverige en möjlighet att upptäcka det fantastiska med Ethno, med mångfald och med folk- och världsmusik. Det funkar, turnén Ethno On The Road brukar vara fulltecknad redan innan arrangörerna ens vet vilka musiker som deltar! Det blir konserter och workshops som man inte glömmer i första taget och det blir en massa cool och helt unik musik med några fantastiska unga musiker på väg!

 

Årets upplaga av Ethno On The Road är minst lika vass som de föregående:

 

Esther Maumela kommer från Johannesburg i Sydafrika. Hon sjunger, gärna på xhosa med de välkända klickljuden, och spelar diverse slagverk. Afarin Naziri bor i Teheran i Iran där hon studerar musik. Hon spelar den arabiska cittran kanoun. Säde Tatar kommer från Estland och spelar tvärflöjt. För tillfället är hon bosatt i Sverige där hon studerar musik. Albin Broberg spelar cittern och gitarr och bor just nu i Göteborg. Rasmus Olofzon är svensk slagverkare med rötterna i västsverige. 

Ledare för denna septett är Peter Rousu, lärare och gitarrist/basist från Rättvik samt Sandra Marteleur, fiolspelare i bl a Stormsteg och mångsidig frilansmusiker. Bägge är förstås också med och spelar på scen.

 

Håll i hattarna för när Ethno On The Road står på scen kommer det att gå undan! Välkommen till all världens musik! 

 

Turnéplan:  5/10 Folkmusikens Hus Rättvik kl 15, 6/10 Folkmusikens Hus, Rättvik kl 9 och 11 (skol), Rosa Huset, Mora kl 19. 7/10 Leksands gymnasium (workshops), 8/10 Stallet Stockholm kl 9.30 och 11.30 (skol) samt kl 19, 9/10 Eric Sahlström Institutet Tobo kl 19, 11/10 Linköpings folkmusikfestival, 13/10 , 13/10 Nicolaiskolan, Nyköping kl 12, 14/10 Nicolaiskolan, Nyköping kl 10 och 12, 15/10 Brevikskolan, Oxelösund kl 10 och 12, 16/10 Paulinska skolan, Strängnäs kl 10 och 12, 17/10 Gnesta Waldorfskola kl 10 samt Gula Villan, Järna kl 19.

 

Ethno är varken en tävling eller en festival. Ethno är ett musikläger där grundtanken är att ungdomarna själva ska lära och lära ut sin musik, skaffa sig kontakter, utvecklas socialt och musikaliskt, vidga sina vyer och ha så kul som det bara går. Konserterna är bara en extra krydda. Ethno Sverige är det äldsta av tiotalet Ethno i Europa, Australien, Asien och Afrika. De har alla startats med svenska Ethno som förebild och alla är numera anslutna till nätverket Ethno World med möjligheter till samarbete och erfarenhetsutbyte sinsemellan.

 

Ethno arrangeras av Folkmusikens Hus i Rättvik med stöd av och i samarbete med bl a Studieförbundet Bilda, Sveriges Spelmäns Riksförbund, Musik i Dalarna, Dalarnas läns landsting, Kulturutveckling Gävleborg, Jeunesses Musicales International, SKAP och Statens Musikverk.

 

View Event →
Aug
17
10:00 AM10:00

Öppet Hus

Prova-på våra vecko-aktiviteter hösten 2014
Nu på söndag 17 Augusti 

Program:

10.30-11.30 BarnYoga (5-10år) Antonia Armini 

11.30-15 ABF J.A.M Studio

15-16 Afrikansk Dans Patricia PonteDeJesus

16-17 Järnas Popkör Sångglöd (16+ år) A-S. Wensbo

17-18 SamaYoga/LunchYoga Anna Sunesson


Creperiet serverar mat 11-19 


Övrig Information om höstens aktiviteter kommer finnas tillgänglig!


Välkomna, sprid ordet!

View Event →
Aug
16
7:00 PM19:00

The Moose Quartet

Fantastiska the MOOSE QUARTET på Gula Villan! 

De spelar nån sorts skramlig balkanrock och säger att deras trumset består av ”mest skrot, men vanlig baskagge och virvel, samt extra skrot” och att de har två och en halv sång, moog, 2 gitarrer, bas, mandolin samt en massapercussion som marimba, klangspel, gurka m.m. Hursomhelst så är det ett satans drag!

Tydliga influenser i musik­en är ändå Tom Waits, Captain Beefheart och dans­ant folkmusik från olika ­kulturer. Moose Quartets signum på scenen har varit att slagverkssektionen ser ut som en medeltida tortyrkammare, med rostiga sågklingor och kättingar. 


Lördagen den 16 augusti

Klockan: 19 - 23

Inträde:
80:-
50:- för medlemmar


Mat och dryck serveras av vår eminente huskock David Brandberg!

Vi tackar ABF för stödet!


Varmt välkommen!

View Event →
Aug
7
6:00 PM18:00

Trädgårdsfest med Thisell

Urban Company har äran att få presentera skivaktuella Thisell!

De är skivaktuella och på torsdag den 7/8 kl 19 spelar Hässleholmsbandet Thisell i Gula Villans trädgård! De är mitt inne i ett mycket fullbokat år med skivsläpp, festivalspelningar och en Europaturné.

Thisell kan kopplas samman med folkrock/alt. country, singer/songwriter traditionen. Ett band med influenser av Neil Young, Townes Van Zandt, Emmylou Harris, Wilco och My Morning Jacket för att nämna några.

Om vädret tillåter så vill vi skapa en afton i trädgården där vi avnjuter god mat och dryck och lyssnar till två fantastiska musikers musik!

Vi kan utlova en magisk afton där ingen lämnas oberörd.Inträde för denna kväll är valfri donation.

Dörrarna öppnas kl 18.00

Mat och dryck serveras från kl 18.00 av Crêperiet på Soppkultur!

Konserten startar kl 19.00

Vid regn ses vi inne i stora salen.

Vi tackar ABF för stödet!


Varmt välkommen!Om Thisell

Från början var det tänkt att Thisell skulle vara sångaren Peter Thisells solodebut, och då även under ett annat namn. Men efter att ha spelat in skivan ”I” på tio dagar tillsammans med 15 individer tänkte Peter Thisell om.

Till höst väntar en längre Europaturné men innan dess har bandet bokats in på festivalspelningar i Sverige. De har i år spelat på Far i Hatten i Malmö och på Copenhagen Listening Room i Köpenhamn.

Sommaren 2010 drog svenska låtskrivaren och musikern Peter Thisell ihop en grupp musiker för att spela in en skiva i den gamla byskolan i Lur i södra Sverige. En stor röd träbyggnad som togs ur bruk som en skola på sextiotalet fungerade som ateljé och hem för musikerna, deras vänner, familjer och djur under en vecka i augusti.

Avsikten var att göra en skiva inspelad live, och att göra det i nära samarbete med musikerna. Studion inrättades i gamla klassrummet och sessioner gjordes helt live.

I en mängd kablar, mikrofoner, instrument, kaffekoppar och vinglas arbetades det hårt men glatt. Att låta allt ta tid och inte skjuta låtarna framåt utan att vänta på tecken från dem att följa.

Att ta pauser för måltider, simma i sjön i närheten och spela Coronne utvecklades albumet långsamt och försiktigt. Att låta låtarna visa vägen och spela dem tills du är i ett transliknande tillstånd där du skjuter dig själv musikaliskt och känslomässigt tills du har nått en intensitet mellan musikerna så starka den enda relevanta comparation som kommer att tänka på är att ha sex.

Mycket har hänt sedan inspelningarna. Medlemmarna i bandet är spridda över Sverige efter inspelningarna och det var inte förrän sommaren 2013 som de träffades igen, denna gång för att spela in en uppföljning till debutalbumet.

Man skulle kunna tro att saker och ting ibland når stillastående; ingenting händer, ingenting utvecklas, ingenting förändras. Och även om mycket av det som hände under 2010 fortfarande är närvarande har mycket också förändrats. Människor växer, dynamiken förändras, relationer fördjupas.

Efter att ha spelat och levt tillsammans i en vecka i sommar är det klart. Vi kämpar våra egna strider; av vilka vi vinner och andra vi förlorar. När man arbetar tillsammans för ett gemensamt mål man höja sig över sig själv. I en kollektiv process där du håller ryggen rak, huvudet högt och hjärtat på vid gavel.
Även om låtarna som ursprungligen är skrivna av Peter Thisell bidrar varje musiker med sina egna melodier och rytmer. Det finns inget annat sätt att beskriva Thisell men som ett band.

Vi hoppas att du kommer att få höra den kärlek, ärlighet och hårt arbete som gick in i dessa inspelningar. Det var en vecka av våra liv som vi skall aldrig glömma.

Vi hoppas att låtarna lever med dig ett tag eller kanske längre.

View Event →
Jun
2
to Jun 13

En helkväll med allt

Strinberg

Ödslig gatan i morgonskymning

kryper, sträcker sig ut i fjärran,

trevar sig fram igenom kvarteren,

skär och korsar tomter och gränder..

bortnast, längst i en annan stadsdel,

stiger den, lyfter sig till en backe.

Och där hänga skyarna över:

jorden slutar, himlen tar vid.

View Event →

. Gula Villan i Järna . Turingevägen 9 .  15337 Järna .